minusta

Blogi liiketalouden ja bisneksen maailmasta

Liiketalous on alana ja käsitteenä hyvin laaja. Itse asiassa lähes kaikki nykyisessä maailmassamme pyörii bisneksen ja kaupanteon ympärillä. Teit mitä tahansa, menit minne tahansa, et voi välttää tekemästä kauppaa jonkun kanssa. Kaupan alalla on myös hyvin monenlaista tekijää - on liiketalouden ammattilaisia tai kaupankäyntiin kylmiltään lähteneitä yrittäjiä. Juuri moninaisuutensa takia koen tämän alan niin kiehtovana. Olen luonut tämän blogini, jotta voisit kanssani sukeltaa liikemaailman kiemuroihin. Kirjoitan aiheesta hyvin laajasti aina suuremmista aihealueista tiettyihin kaupankäynnin tapoihin. Tekstini sopivat niin maallikolle kuin liiketalouden ammattilaisellekin ja kuulen mielelläni erilaisia kommentteja ja mielipiteitä alaan liittyen. Jos siis liikemaailma ja bisnes kiinnostavat sinuakin, hyppää blogini matkaan. Lue, opi, keskustele ja kommentoi vapaasti!

Haku

arkisto

Viimeisimmät julkaisut

tag

Blogi liiketalouden ja bisneksen maailmasta

Kevytyrittäjyys riskittömänä sivutoimena

by Jackie Bates

Moni miettii yrittäjyyttä, mutta saattaa kauhistua tarvittavista byrokraattisista paperitöistä. Tietysti yrittäjyys on suuri vastuu myös muulla tavalla; se voi sisältää pääoman sijoittamista, riskien tekemistä ja paljon byrokratiaa. On kirjanpitoa, laskutusta, ja monia muita osa-alueita joista tulisi olla tietämystä ennen yrittäjyyden tielle lähtemistä. Tästä aikoinaan kevytyrittäjyys lähtikin liikkeelle - se kevyempi muoto yrittäjyydestä, nimensäkin mukaisesti. Kevytyrittäjä ei lainsäädännöllisesti ole pätevä nimike, vaan sillä tarkoitetaan laskutuspalvelun kautta itseään työllistävää henkilöä. Toivottavasti tämä kirjoitus auttaa hahmottamaan ideaa kevytyrittäjyydestä, tai auttaa tekemään päätöksen, kumpi olisi kannattavampaa juuri sinulle itsellesi: kevytyrittäjyys vai toiminimi.

Kevytyrittäjyys pähkinänkuoressa

Kevytyrittäjä saa itse määrätä omasta työstään, mitä tulee esimerkiksi aikatauluihin sekä hintoihin. Esimerkkejä erilaisista harjoitettavista töistä voi olla esimerkiksi tarjottavat pihatyöt, kauneudenhoitoalan työt, valokuvaus sekä mallina työskentely tai graafinen suunnittelu. Kevytyrittäjyys onkin mainio keino kokeilla vaikkapa omaa mielenkiinnon kohdetta sivutoimisena työnä, ja mahdollisesti nähdä olisiko se potentiaalinen vaihtoehto oman toiminimen perustamiseen. Kun kevytyrittäjä tarjoaa palveluitaan, voi hän sen jälkeen kertoa asiakkaalle laskun saapuvan postitse. Tämän jälkeen asiakas maksaa laskun, josta lopulta muodostuu yrittäjän palkka laskutuspalvelulle maksettavien kulujen jälkeen. Käyttäessä laskutuspalvelua, jää kirjanpito ja muut viranomaisia koskevat paperityöt kokonaan pois, sillä myös se tapahtuu laskutuspalvelun kautta. Mikäli tahtoo pitää tauon, eikä keikkoja tahdo enää ottaa, voi sen tehdä eikä siitä tarvitse tässä yritystavassa ilmoittaa verottajalle.

Kevytyrittäjän työttömyysturva

Kevytyrittäjän on mahdollista hakea ansiopäivärahaa. On kuitenkin otettava huomioon, että etuuksien saaminen riippuu siitä, oletko palkansaaja vaiko yrittäjä. Periaatteessa laskutuspalvelua käyttäessä voi ollakin kumpi tahansa, mikä saattaa joskus aiheuttaa hieman hämmennystä. On muutamia tekijöitä, jotka määrittävät oletko yrittäjä vai palkansaaja. Jotta työsuhteen perusteella kevytyrittäjää voidaan pitää palkansaajana, on toisen osapuolen oltava asemassa jossa hän voi kutsua itseään työnantajaksi. Mikäli myös laskutuspalvelu hankkii toimeksiannot, työskentelet vuokratyöntekijänä sekä työsopimus itsessään velvoittaa työnteon laskutuspalveluyritykselle, katsotaan sinut tällöin palkansaajaksi. Kun taas tarkastellaan tilannetta, jolloin kevytyrittäjää pidetään yrittäjänä, voidaan ottaa huomioon osa-alueita, kuten toimeksiantojen hankkiminen itsenäisesti, omien työvälineiden omistus ja se, että laskutuspalveluyritys toimii eri alalla kuin yrittäjä itse. Myös sopimus laskutuspalvelun kanssa koskee ainoastaan tukipalveluita. Floy Oy tarjoaa laskutuspalvelut kevytyrittäjälle.

 

 

 

 

jaa